Det finns föräldrar och så finns det föräldrar...

Ibland träffar man på föräldrar som ler så där milt och tittar på sina barn med ljus blick samtidigt som de säger de obegripliga orden "hon har sovit hela nätterna ända sedan hon var liten" och varje gång blir jag lika förvånad. Och aningen skeptisk. Stämmer detta verkligen? Är det så att deras bebis är av en annan sort än vår bebis. Är deras bebis av sorten "lägger sig med händerna på täcket och sover hela natten i eget rum samtidigt som de tänker på Guds gåvor och källsortering" medan vi fick en kotte av arten "står upp i sängen och skakar galler om vi inte håller i honom, samtidigt som han funderar på vad han ska tugga på i morgon och ifall han har hunnit stöka till ordentligt idag"? Eller är det helt enkelt så att de sover tungt, tungt och inte hör när deras bebis skriker? Man kan ju hoppas, även fast jag inte tror att så är fallet.

När Kotten var liten som en tesked, ungefär de första sex månaderna, sov han till nio. Han vaknade dock på nätterna, ibland många gånger. Men varje gång fick han tutte och så somnade han glatt om. De där gångerna man vaknade på natten gjorde inte så stor skada, eftersom man visste att man alltid fick sova till nio, eller jag fick det i alla fall, men Palten slapp ju agera mänsklig napp hela nätterna igenom, så jag tycker det gick på ett ut. Sen började Kotten helt plötsligt vakna sju på morgonen, varenda dag, och ganska snart efter det slutade vi nattamma. Då började saker bli lite jobbigare. Han vaknade ibland på nätterna och var ledsen, vissa nätter tog det en stund innan han somnade om. Men även detta vande vi oss vid. Efter några rejäla förkylningar och lite av och på-ande med nattamningen har han nu börjat sova sämre på nätterna OCH vakna tidigare. De här senaste dagarna har han vaknat runt halv sex-sex! Det är ju sjukt tidigt!

När man har hunnit duscha, diska och titta på ett inspelat avsnitt av Project Runway innan klockan är åtta, då vet man att man är en trött småbarnsförälder. En trött småbarnsförälder med barn av arten "sover inget på nätterna och vaknar sen i ottan genom att ställa sig på alla fyra och flina och klappa sin trötta mamma hårt i huvudet" inte en pigg, käck småbarnsförälder med barn av sorten "går och lägger sig själv klockan sju varje natt, efter att ha borstat tänderna, använt tandtråd och plockat in alla sina leksaker i rätt låda".
 
Fast det där med tandtråden är ju inte Kottens fel, vad sjutton ska han tandtråda bort? Tre riskorn som fastnat mellan framtänderna? En napp som ligger och skvalpar mellan en framtand och en hörntand? Några kvarglömda Brioklossar som letat sig in i munnen och bosatt sig mellan två av tänderna i nederkäken?

You're on in five, Baby-Povel!

Woah-woah-woah, vem var det egentligen jag fick barn med, Palten eller Povel? 
Det är ju bara att ta på honom en fånig hatt och ett par glajjor och sen är han redo för scenen. 
Vi kommer att bli rika!


Kamprads monster

Tidigare idag kom grannflickan förbi och ville sälja majblommor. Jag tog pengar ur vår spargris och betalade. När hon hade gått skulle jag och Kotten hälla tillbaka lite pengar i spargrisen och jag vände den upp och ner så den lät ganska mycket, och Kotten blev skitskraj! Han stelnade till i hela kroppen och började skrika. Tydligen lät grisen superläskigt! Kotten blev alldeles apatisk och stel på samma gång. Han vägrade lämna min famn och ville bara bli buren nära, nära. Så fort han fick syn på grisskrället vände han bort blicken och rös i hela kroppen, det räckte nästan med att vi gick in i vardagsrummet.

Nu har grisen fått flytta in i garderoben och Kotten verkar ha återhämtat sig från mardrömsmötet med den
röda besten. Det har varit två innehållsrika dagar i det paltska hemmet...


Norrtull, you are my Everest!

I helgen körde jag i Stockholm för första gången. Jag har varit lite skraj för att köra i Stockholm sen jag tog körkort för drygt ett år sedan. Det har känts så stort, så läskigt, så enormt många bilar och filer. Men så var vi på kalas för Ålla-bålle i lördags och då drack Palten en öl och jag var tvungen att köra. Alltså han drack den inte i smyg inne på toaletten och kom ut skrattandes elaka tomteskrattet, utan vi bestämde att jag skulle köra och gjuta beslutet i cement fick Palten dricka en öl. Det var inte alls så läskigt som jag har föreställt mig det i mina tankar. Nu var ju klockan ioch för sig ganska mycket och det var inte så mycket trafik, så jag fick väl en lite för positiv bild av bilkörning i Stockholm. Men kanske vågar jag testa igen. Om några månader. Kanske törs jag till och med köra in till Stockholm. Det verkar ju superläskigt. Speciellt när man kommer till Norrtull. Norrtull - huvva!


Stor, grön och med oförstörbara lila brallor...

Nu har jag insett att det stämmer att man har superkrafter som man kan ta fram när man verkligen behöver dem. När man tillexempel måste rädda någon som är i livsfara. Någon som är fast i ett brinnande hus, inlåst i en sjunkande bil eller fastklämd under något tungd. Eller som i mitt fall, när ens stubbige tiomånaders son har stängt in sig själv i sovrummet...

Jag och Kotten hängde runt här lite i morse. Jag städade eftersom Nocken och hennes mini-Nock skulle komma och hälsa på och Kotten florpade runt. I sovrummet har vi två inbyggda garderober och vårt hus är byggt någon gång på 50-talet så garderobsdörrarna är solida och kanske tre cm tjocka. Sovrumsdörren öppnas inåt och garderoben är placerad ungefär en meter från sovrumsdörren. Vid denna garderob stod Kotten och pillade på något viktigt. Jag gick ut i hallen i fem sekunder och när jag ska gå tillbaka in i sovrummet så är dörren stängd, och helt omöjlig att få upp. Kotten har alltså öppnat garderobsdörren på vid gavel så denna har ställt sig som en spärr mot sovrumsdörren. När jag tar i med all min kraft får jag upp sovrumsdörren en cm. Kotten börjar ganska snart gråta och vill komma ut ur sovrummet och jag börjar också känna mig lite panikslagen. Jag bestämmer för att inte ringa Palten eftersom han kan vara en smula.... eh, hur ska jag säga? Lättskrämd, när det gäller sådana här saker, så jag ringer King Lear istället. Hon föreslår att jag ska kasta in något som ska distrahera Kotten och att jag sen ska försöka slå upp dörren. Jag trycker in en majskrok genom glippan och Kotten tar den och fortsätter sedan gråta. Jag försöker peta in några böcker men inte heller detta kan distrahera den otroligt ledsna Kotten som antaligen tror att han kommer få vara där inne för alltid (varför han var tvungen att stänga in sig där är för mig en gåta, men men...)

Tillslut inser jag att det inte finns någon annan lösning än att ringa brandkåren så de får komma och yxa upp dörren. Fastighetsskötselns växel har inte öppnat ännu och jag har försökt att slänga mig mot dörren och inget har hänt. Dessutom står ju Kotten precis innan för dörren och jag vill inte krossa honom. Till råga på allt är jag nyss utkommen ur duschen och har bara BH på mig och alla kläder är inne i sovrummet. Jag kommer få öppna dörren för brandmännen iklädd jacka och inget mer. Med denna tanke lyfter jag alltså fram mina superkrafter och slänger mig mot dörren en sista gång. Efter tre stötar ger garderobsdörrens gångjärn vika och jag kommer in. Både jag, Kotten och King Lear som är kvar i telefonen är ganska förvånade, men nöjda.

Det är alltså detta som krävs för att hitta sina superkrafter, gott folk. En instängd bebis och en insikt om att man måste visa upp sin glåmiga, fläskiga kropp endast inklädd BH för ett gäng brandmän.


Åhhhhhh!!!!!

Ibland när jag diskuterar med Palten är jag övertygad om att vi inte bara kommer från två olika planeter utan även två helt olika solsystem. Hur kan man vara gift med någon och ändå ha så totalt olika åsikt om saker? Ofta är det ju inte särskilt ilskna diskussioner om viktiga saker utan bara samtal om små obetydliga grejer som leder till att jag stampar med foten och sliter mitt hår, lite som matadoren i Ferdinand. Hade jag haft en tatuering av en ros på bröstet hade jag slitit tröjan mitt iut.

Nu på morgonen hade vi en sådan diskussion. Palten sa Helly Hansén och jag tyckte man skulle säga Helli Hansen som det faktiskt heter. Detta ledde till en diskuson om ifall man sa Levis som en vanlig människa (läs mig och alla som kan tala engelska) eller som en jädra stolle (läs Palten och alla över 75). Jag tyckte man skulle säga Livajs och Palten tyckte man skulle säga Levis. Snart hade diskussionen tagit sikte på hur man utalade namn på städer och Palten använde det som argument på att han hade rätt. Men bara för att London stavas på samma sätt på svenska och engelska så tycker jag inte att Palten har rätt. Jag tycker snarare att han är ännu flängare. Nu måste jag få min hjärna att sluta koka så jag sitter vid datorn och skriver detta med Simon & Garfunkel i Ipoden och Palten hägrar i vardagsrummet och väntar på sitt tillfälle att smita ut hit och tjuvläsa vad jag skrivit.

Frågan är bara, lyssnar jag på Sajmon and Garfankel eller Simon och Garfunkel? Lyssnar jag med hjälp av en ajpåd eller en ipod? Är Palten en stålle eller en stolle?

Iiiinternet, this is comfertable!

Seriöst, internet i mobilen till en fast kostnad, det måste vara den bästa uppfinningen sen skivad Skogaholmslimpa.

Livets träd eller en kasse med junk?

Palten slutade tidigare idag så vi fick helg redan klockan halv två. Då kom Palten hem med en chokladask han köpt för att fira att Kotten blir tio månader idag. Det var ett träd på asken och Palten menade då att det skulle symbolisera "livets träd" som vi fick se då när han kom ut. Ibland tänker han allt till min Palt. Tur att han inte köpte någon som skulle symbolisera vad "livets träd "egentligen ser ut som. En genomskinlig ica-kasse full med en massa junk och snusk. Ni som har fått barn förstår kanske vad jag menar, och för er andra, you just wait and see...

Just nu ligger vi i soffan med varsitt glas vin, mitt modell-mini, träd-chokladen och Låt den rätte komma in i dvd:n. Jag har velat se den länge nu, boken är ju så bra, men inte vågat. Men ska man se den måste det ju ske dagtid. Så nu så! Förhoppningsvis sover Kotten en stund till. Jag gick just in till honom och då satt han på alla fyra, en halvmeter från fotändan. Tydligen lärde han sig ingenting av det där fallet härom natten...


Hoppet är det sista som lämnar människan, va?

Kotten fortsätter vara vilda bebin om nätterna och nu har jag blivit riktigt trött. Så där småbarnsföräldertrött som man har hört andra säga att de är. Jag har inte varit så trött de här första tio månaderna och tänkt, tja jag behöver väl helt enkelt inte lika mycket sömn som andra människor. Men guess what, det gör jag!

Kotten däremot gör inte det. Eller han vill ialla fall bara sova två timmar i stöten. Om man har tur. Härom natten tyckte han också att det var en bra idé att krypa lite mitt i natten. Vi låg och sov hela högen och helt plötsligt vaknar vi av att Kotten skriker. Men han ligger inte i sin säng, utan på golvet. Han har krypit bredvid Palten ner till huvudänden och sen bara fortsatt krypa. Han somnade dock om ganska snabbt när Palten plockade upp honom och han verkade må bra på morgonen efteråt.

Idag har jag köpt välling och ska försöka lura i honom det och hoppas att det får honom att sova längre och bättre. Han har bara ätit gröt innan så vi får väl se hur det går. Det blev dock ingen bra start eftersom jag värmde det för mycket och fick typ 2:a gradens brännskador när jag provade värmen på min handled. Men men, jag är hoppfull.

Kotten ylar i nattens djup

Idag är inte rätt dag att börja blogga igen.

I natt var Kotten vaken mellan klockan tre och halv fem och skrek. Efter att ha sjungit Vargen ylar förtielva gånger i rad var jag tillslut säker på att man faktiskt inte sjunger "ungen min får du aldrig" utan istället sjöng man "ungen min kanske du kan få tugga på lite grann, men sen vill jag ha tillbaka honom. Du får inte bita så hårt, bara naffsa lite. Hör du det, vargskrälle!"

Hade dock Kotten fortsatt skrika hade vargen kunnat få tugga i sig hela honom.

Min hjärna är trött. Min torka är fortfarande lite torr. Men jag är på ingång.

När torrt blir blött

Jag har ingen inspiration att blogga.
Inget händer, och massor händer.
Mycket händer med Kotten, varje dag. Inget händer med mig, lika ofta.
Kotten blir bara sötare, mer rörlig och underbar. Jag är fortfarande fläskig, fattig och utan jobb.
Jag återkommer när min bloggtorka har sinat.
Eller osinat.
Vad nu torkor gör när de inte är torra längre.
Jag återkommer när min torka blivit blöt.

hits